Jednoduše musím. Nedá mi to. Přestože se například pekaři snaží dostat své výrobky na pulty supermarketů i o víkendech, zásobování velkých obchodních řetězců poněkud vázne. Pozastavuji se tedy nad otázkou: „Kde udělali soudruzi chybu..?“
Nedá mi to abych se v tomto článku nepozastavil nad paradoxem doby. V tomto století se lidé vysmívají éře minulé. Hanebné, rudé a hrubě totalitní. Nechci zde pitvat politické téma, ale ekonomické hledisko je tady pravděpodobně na místě.
Nebudu hanit zásobování současných prodejen příliš, ale tolik kritizovaný nedostatek banánů za minulého režimu přežívá dodnes. Skutečně. Setkávám se s tímto fenoménem docela často a v různých krajích republiky. Skutečně.
Stejně často se potýkám s nedostatkem roztíratelných jedlých margarínů, neperlivé vody a dalších běžných komodit. Česká mrkev nebo česnek jsou také nedostatkovým zbožím. Kde jsou rohlíky? Jsem fakt tak náročný zákazník?
Prodavačka namítá: „Promiňte, pane, ale je pět odpoledne. Nečekejte čerstvé rohlíky a plné regály ovoce.“ – No a proč máte tedy do večera otevřeno? Jsem v potravinovém řetězci, né na tržnici …
Hlavně že na pultech obchodních řetězců najdeme krmivo pro psy, míče, trampolíny a uhlí na gril. V odpoledních hodinách koupit chléb, čerstvou – ne dopečený polotovar – opravdu čerstvou nebalenou housku, to se rovná zázraku!
Až mi někdo zase ukáže fotku z prodejny 50.let minulého století s prázdnými regály či frontou koupěchtivých, usměji se zas. Vždyť se téměř nic nezměnilo. Dnes mnohdy nejsou ani brambory a další základní potraviny v potřebné kvalitě.
Mění se snad styl a návyky národa českého? Možná. Možná budeme jíst jen Popcorn z mikrovlnky, pečené Marshmallow a mleté, geneticky modifikované maso v rozkrojené bulce. No a ty banány, rajčata, housky? Budou aspoň pod pultem? Já si tu frontu klidně vystojím.
Radovan Bazger, 6.7.2014